Genea.cz » 

Aktuality

< Stav Genea - duben 2008
04.08.08 16:01 Stáří: 16 yrs

Letní provoz Genea


Nastaly letní vedra a dlužím aktuální informace o projektu.

Přemýšlel jsem, jestli tyto novinky nekoncipovat spíše jako blog. Bloguje témeř každý a forma blogu s drobnými, ale častějšími informace o dění v projektu a vůbec o vývoji internetové genealogie zaujme víc. Pokud mi k tomu dáte svùj komentář, budu jen rád.

Takže z pohledu soupisu matrik máme právě na kontrole 2 velké dávky, ale ještě nejsou v databázi. Ten proces přepisu, konverze a kontroly není jednoduchý. Nastíním v krátkosti - poté, co dobrovolník dostane přidělen nějakou část k zařazení obcí, matrik nebo k typování (to už naštěstí není tolik potřeba), uplyne někdy dost času. Jde o dobrovolnou práci, takže nikoho moc honit nejde. Někdy uplyne pár týdnů, někdy pár měsíců. Když se někdo dlouho neozývá, pokouším se jemně urgovat a když to po dalších x měsících nikam nevede, práci převezme někdo jiný. Poté co je část u dobrovolníka hotova, následuje první kontrola. Poté jde dávka ke kolegovi, který má na starost konverze na webové struktury. Abychom se vyhnuli chybám, je v procesu ještě jeden kolega, který provede druhou kontrolu správnosti konverze. No a pokud je vše v pořádku, dojde k nahrání do databáze na internet. Nemusím připomínat, že všechny tyto kroky dělají dobrovolníci ve svém volném čase.

Novinky na tomto webu ale jsou. První je doplňování obou slovníčků dobrovolníky. To samo o sobě je naprosto skvělé, můžete si budovat vlastní slovníčky dostupné pro všechny. Pokud vás napadne nějaké další téma kromě latiny a nemocí, sem s ním.
Další novinkou byly drobné úpravy pro lepší srozumitelnost informací. Občas jsem totiž konsternován dotazy, které na mne chodí - dnes se mne například někdo ptal, zda je možné 17.letému člověku vydat řidičák na motorku pro závodní ježdění. Já jsem nepochopil souvislost s rodopisem, ale něco jsem tomu tazateli napsal a odkázal ho alespoň na dopravní inspektorát.
Další větší věcí bylo stránkování výsledků hledání v databázi. Pokud jste zadali např. město Aš, vyjelo vám několik stovek záznamů (všechny města, kde se vyskytují písmena -aš-). To je nyní omezeno na stránky s výsledky, které postupně můžete procházet. Také to již nepřetěžuje náš server...

A poslední novinkou je doplněný archiv auditoria Mageo do června 2008. Děkuji kolegovi Emmerovi za doplnění!

Na závěr se omlouvám všem, kterým jsem odpověděl minulý měsíc se zpožděním. Pokud jsem na něco zapomněl, prosím o připomenutí. Připravoval jsem nový web pro ČGHSP na genealogie.cz, který uvedeme v srpnu.
Tomáš Krůta


PS: jsem zvědav, zda někoho zaujme myšlenka jít formou blogu - častější, ale menší zprávy nejen o projektu.