Genea.cz » 

Aktuality

< Stav Genea - listopad 2007
28.04.08 22:25 Stáří: 16 yrs

Stav Genea - duben 2008

Po delší době přínášíme aktuální informace s stavu projektu a postupu prací. Nepodlehli jsme zimnímu spánku, ale některé plánované aktivity se kvůli vytíženosti účastníků opozdily. Co je nového v databázi, na portále a stav připravovaných aktivit najdete uvnitř článku.

Po delší době přínášíme aktuální informace s stavu projektu a postupu prací. Nepodlehli jsme zimnímu spánku, ale některé plánované aktivity se kvůli vytíženosti účastníků opozdily.

Obsah databáze
Od listopadu 2007 jsem udělal inventuru rozpracovaných částí s dobrovolnými badateli. U některých je práce na kontrolu, doplnění soupisu více jak rok. I když mají snahu práci dokončit (jde většinou tak o týden práce), ne vždy se k přerušené práci mají sílu vrátit. Zatím jsem odebral přidělenou práci pouze těm, kteří dlouhodobě nekomunikují. Říkám to proto, že konečně musíme dokončit rozdělanou práci u SOA v Praze a Litoměřicích. Zbývá toho opravdu málo.

Do databáze přibyly soupisy za Sedlčany a Kutnou Horu (což byla velká a složitá dávka). Rozpracované části ze SOA v Praze jsou pouze 4.

Zámrsk je téměř celý připraven, s výjimkou 2 částí.

Kolegové z MGHS dále pracují na převodu soupisu z Wordu do strukturované podoby.

Připravili jsme dávku židovských matrik rozdělenou na 5 dávek. První je již hotova, další budou přiděleny tento a příští týden.

Práce na portálu
Na stránkách byly připraveny první 2 slovníčky, původně připravené na staré Genee. Jde o slovník nemocí a latinský slovníček. Přibyly v levém menu. Jsou koncipovány jako tzv. wiki stránky. Tedy něco na způsob wikipedie - stránky mohou dotvářet sami uživatelé - mohou doplňovat jednotlivé výrazy. Je třeba používat určitou syntaxi psaní (popsanou dole na stránce slovníčků) - připravujeme český manuálek. Doplnění mohou připravovat pouze registrovaní uživatelé - to je jedna z ochran proti spamu.

A jsme u spamu - od prosince jsou vypnuty komentáře na některých stránkách. To je pouze z důvodu, že se na nich každý den objevovalo několik neslušných odkazů na pornostránky. Těžko s tím bojovat, proto se objevila v komentářích nutnost zadávat tzv. ověřovací kód (captcha). Nicméně nefunguje to stále správně a tato funkce je dočasně nefunkční. Pracujeme na jejím zprovoznění.
Diskuzní fórum funguje bez omezení.

Na konci roku jsme začali připravovat specifikace pro rozšíření funkcionality portálu. Jedna bude umožňovat zadat konkrétní osoby z indexů matrik. Druhá je funkcionalita pro přidání informací do databáze a jejich návrh na opravu (odkazy, opravy, doplnění). Po schválení specifikace bude zveřejněna nová velká specifikace projektu. Pokud budou lidi na programování, rozšíření bude k dispozici tento rok. Konkrétní termín nelze říci - práce je dobrovolná.

Financování
V minulých zprávách byly zprávy o dobrovolném přispění na projekt.
Jedním ze způsobu financování je seznam profi genealogů - takto aktivita bude nyní po ověřovacím provozu dále nabídnuta dalším genealogům. Za tuto reklamu je očekáván sponzorský dar, který zaplatí provoz serveru. Neděláme si iluze, že by tento zdroj pomohl k rozvoji portálu - takový business v ČR genealogie není.
Pokud máte někdo nápad na přispění nebo zájem o reklamu, přihlašte se prosím. Informace o návštěvnosti najdete níže.

Občanské sdružení Genea - hospodaření 2007
Příjmy - dary a vklady: 7.543,43
Náklady : 1.903,70 (z toho 1.819 platba za Historický lexikon, 84,70 poplatky)
Výsledek: + 5.641,73

Návštěvnost portálu
Stánky využívají systém Google Analytics pro měření návštěvnosti portálu.
Trend návštěvnosti stoupá. Nyní se pohybuje denní návštěvnost mezi 300-600 unikátních návštěvníků v závislosti na dnu v týdnu. Průměrná délka návštěvy činí 4,5 minuty a průměrný počet stránek na návštěvu je 5,4. Pokud bude někdo chtít vidět detailní data, obraťte se na mne v kontaktu.

No a závěrem bych chtěl poděkovat všem dobrovolným badatelům, kteří se nabízejí pro přepis, kontrolu dat a soupisu matrik. Ne vždy jim dokážeme přidělit nějakou část a tak díl nabízené kapacity zůstává nevyužita. Badatelů pro přepis je nyní více, než dokážeme obhospodařit. Úzké místo ve zpracování je právě v návazných činnostech po zpracování badateli  - tj. typicky IT práce na úrovni databáze, programování a organizace.

Za projekt Genea
Tomáš Krůta