Genea.cz » 

Aktuality

< Stav Genea - říjen 2007
27.11.07 21:49 Stáří: 16 yrs

Stav Genea - listopad 2007

Souhrn novinek za listopad týkající se projektu Genea - rozšíření obsahu, doplnění lexikonu a nové oblasti ke zpracování. Klikněte na

Obsah databáze

V průběhu listopadu se dále rozšiřovala databáze soupisu matrik - doplnila se oblast Kralup nad Vltavou a Benešov. Do konce měsíce ještě přibude Mělník a okolí. Tím pádem ze SOA v Praze zbývá převést do databáze 7 dávek a další 4 jsou u typujících.

U SOA v Litoměřicích se nic nezměnilo - u typujících jsou stále poslední 2 dávky.

SOA v Zámrsku - po rychlém rozebrání dávek ke kontrole se dokončuje 5 z nich, 6 je již dokončeno. Předpokládáme v lednu bude celý Zámrsk v databázi. Snad nás Vánoce příliš nezdrží.

Dále byl doplněn poslední zbytek Historického lexikonu - prakticky každá obec má nyní v záhlaví krátký popis o vývoji obce.

Připravujeme zobrazení demografických dat a aktuálních matričních úřadů.

Další archivy

Snažíme se získat další archivy ke spolupráci, přesněji řečeno jejich data. Obnovili jsme kontakt s kolegy z MGHS v Brně, kteří přepsali do MS Word formátu MZA v Brně. Zahájili jsme kroky, abychom společně dokázali tyto nestrukturovaná data převést do databáze a nabídnout badatelům ke kontrole. Předpokládáme, že se to podaří v 1.čtvrtletí příštího roku. Postup typování by pak byl podobný jako u Litoměřic (kontrola a oprava).

Financování

Nejprve děkujeme opět novým přispěvatelům na transparentní účet občanského sdružení Genea. Peníze, jak bylo avizováno, využijeme na rozšíření portálu a úpravu profesionální grafiky (mezi genealogy snad žádný grafik neexistuje :)

Ve snaze zlepšit financování jste mohli najít novou sekci v levém menu - seznam profesionálních genealogů. Po ještě chystaných úpravách umožníme inzerci profesionálním badatelům na tomto serveru za mírný sponzorský dar. Tímto se mimo jiné naplní myšlenka, že se také profi komunita genealogů podílí na budování databáze (projekt je záležitostí laických genealogů). Větší část profi genealogů shromažďuje data, ale syslí je pro svoji potřebu. Na jednu stranu se to dá pochopit (do jisté míry jsou na těchto datech finančně závislí), na druhou stranu rozvoj genealogické komunity zvyšuje poptávku a to by mělo být i v jejich zájmu. Uvidíme, jak se  k tomu zástupci profi genealogů postaví.

Pokud budete mít k postupu projektu dotazy, neváhejte se zeptat!

Za projekt Genea

Tomáš Krůta