Genea.cz » 

Aktuality

< Stav Genea - září 2007
22.10.07 22:56 Stáří: 17 yrs

Stav Genea - říjen 2007

Po měsíci opět přináším novinky pro příznivce genealogické databáze. A po úspěšné sbírce na historický lexikon vyhlašuji novou sbírku na uživatelské změny v databázi. Klikněte na

Velkou část našeho volného mimopracovního času věnujeme s kolegy přípravě dat a organizaci dalšího typování dat.

Za poslední měsíc přibylo v databázi soupisu matrik několik dalších oblastí SOA v Praze (Středočeský kraj). Další oblasti se již připravují a typují se poslední zbytky. Zpřesnil jsem na stránce s obsahem databáze popis, co přesně je volné k typování a co se právě typuje.

Začali jsme organizovat Zámrsk, který jsme rozdělili do 11 okresů. K dnešnímu dni zbývá k typování pouze 1 dávka, ostatní je buď ukončeno nebo rozpracováno badateli. Musím poděkovat všem, kteří věnují svůj volný čas zpracování far a obcí tohoto archivu. Zatím to vypadá, že tento archiv bude nejrychlejší v přípravě na web. Je to dáno především kvalitním podkladem, který jsme získali z archivu. Dobrovolníkům jsme se pokusili nabídnout na CD s podklady další bonusy ve formě nafocených místopisných slovníků. Podle sdělení několika z nich zabere tato fáze kontroly dat 3-6 večerů práce. To není tak strašné, ne?

Včera 21.10. jsme do databáze nahráli větší část Historického lexikonu! Pokud se podíváte do databáze na typ části obce, je stránka uvedena textem z tohoto lexikonu Statistického úřadu. Věříme, že tato informace zvýší užitnou hodnotu databáze a pomůže vám v bádání. A rád bych připomněl, že Historický lexikon jsme si mohli jako neziskové občanské sdružení dovolit koupit díky finančním příspěvkům několika dobrovolníků!!! Pokud budete mít k lexikonu zpětnou vazbu, napište nám.

Brzo začneme zpracovávat Židovské matriky a matriky hl.m. Prahy. Další matriky jsou v jednání.

A na závěr bych chtěl vyhlásit další sbírku - tentokrát na další prohlubování funkcionality v naší databázi. Rádi bychom připravili a rozšířili část stránek portálu tak, aby sami uživatelé mohli opravovat případné chyby, překlepy nebo navrhovat rozšíření dat v databázi. K tomu je potřeba zkušeného programátora v jazyku PHP, což mezi nadšenými genealogy prakticky není a je potřeba finanční motivace pro programátora-negenealoga. Potřebovali bychom prostě cca 7 tisíc Kč (nebo více) na zaplacení profesionální práce, kterou sami nezvládáme (a jako že toho zvládneme jinak více než dost :).

To je pro tento měsíc dost. Doufám, že za měsíc budu mít opět mnoho dobrých zpráv pro genealogy.

Za projekt Genea

Tomáš Krůta