Genea.cz » 

Aktuality

< Rozšíření obsahu DB - SOA v Litoměřicích
24.06.07 23:17 Stáří: 17 yrs

Stav Genea v červnu 2007 - cíle

Co je nového na pozadí tohoto portálu? Jaké se připravují nová data a informace nebo co nás nejvíce zdržuje v přípravě nového obsahu? Jak můžete podpořit genealogickou komunitu? Přečtete si krátké shrnutí projektu Genea k červnu 2007.

I když to na první pohled nevypadá, v pozadí tohoto portálu se připravují další a další data, která se dříve či později objeví v databázi nebo formou samostatných článků. Pokusím se poodhalit úkoly, na kterých pracuje naše skupina.

1. Soupis matrik - Oblasti k typování jsou téměř vyčerpány. Proto pokračujeme v oslovování dalších archivů, abychom získali podklady pro rozšíření soupisu matrik. V okamžiku vzniku dohody vás budeme informovat, ale průběh jednání ponechám bez komentáře.

U SOA v Litoměřicích jsou převedeny všechny části s výjimkou 2 celků z 15. U SOA v Praze čeká na poslední převod na portál asi 10 částí.

2. Doplnění dalších dat - I bez dalších soupisů matrik jsou dostupná data, která je možné integrovat do databáze. Jde o česko-německé názvy obcí, které připravujeme k automatickému převodu. Dále jde o charakteristiku a stručnou administrativní historii obcí z celé ČR včetně základních demografických údajů (tzv. lexikon obcí), které můžeme získat z Českého statistického úřadu. Jenže samotná data v elektronické podobě bohužel nejsou zadarmo. Nákupní cena je pouhých 1800 korun. Je to pakatel, ale občanské sdružení Genea nemá žádné příjmy a veškeré náklady jsou hrazeny z darů dobrovolníků, v tuto chvíli těch, kteří se podílejí na projektu. 

3. Financování aktivit sdružení - to je největší kámen úrazu a důvod proč jdou věci tak pomalu. Sdružení Genea a portál je nekomerční projekt. Všichni dobrovolníci poskytují komunitě svojí práci zdarma, ale bohužel ne všechny vstupní náklady můžeme získat také zdarma.
Právě na podporu byl založen transparentní účet u eBanky, zatím bez velkého úspěchu. Přitom na akceleraci aktivit by stačilo tak málo.
Proto pokud nacházíte na tomto portálu užitečné informace nebo pouze pasivně přijímáte výsledky práce genealogické komunity, přispějte alespoň drobně na společný účet sdružení. Pokud máte informace o nějakém fondu či grantu pro podporu kulturních aktivit nebo známé sponzory, kteří by nás mohli podpořit, budeme rádi za podobnou informaci. Neváhejte nás kontaktovat.

Děkujeme za podporu

Realizační tým Genea