Genea.cz » 

Fórum

Téma s žádnými novými reakcemi

Prosba o pomoc při přečtení zápisu v matrice

Autor Vzkaz
Napsáno: 06. 03. 2014 [22:32]
ryska
Jana Ryšková
Tvůrce tématu
registrován od: 24.01.2014
Dobrý den, velmi prosím o pomoc při přečtení zápisu v matrice úmrtí - viz http://vademecum.archives.cz/vademecum/permalink?xid=be8967fc-f13c-102f-8255-0050568c0263&scan=66
Jde o Franze Ryšku, dat.úmrtí 17.3.1907. Hned za jménem je před výrazem Inmann nečitelné slovo - velmi by mi pomohlo zjistit, o co jde, ten člověk byl prvorozený syn na gruntě, přesto ho nikdy nevlastnil..stejně tak nepřečtu příčinu úmrtí - velmi prosím o pomoc. Objasnilo by se mi mnohé. Děkuji velmi, Jana

[Tento článek byl 1 upravován, naposledy 06.03.2014 v 22:35]
Napsáno: 13. 03. 2014 [18:31]
alamamka
Alena Křivánková
registrován od: 24.03.2008
To datum úmrtí není 17.3. ale 27.3. a pohřben byl 30.3. To slovo před Inmann je "lediger", tedy svobodný, čili starý mládenec, 32 let.
Příčinu úmrtí jsem zatím nerozlouskla.

[Tento článek byl 1 upravován, naposledy 13.03.2014 v 18:32]
Napsáno: 13. 03. 2014 [22:21]
ryska
Jana Ryšková
Tvůrce tématu
Moc děkuji - samozřejmě, to datum jsem opsala v rychlosti špatně. Ještě mám prosbu o vysvětlení přesného výrazu Inmann - měla jsem za to, že jde o podruha, ale zřejmě to má širší význam? Inmann ve významu podruh by bylo v tomto případě ne příliš logické - na tomto gruntě žil totiž ještě se svým o rok mladším bratrem a jeho rodinou...kdybyste, paní Křivánková, přišla časem ještě na příčinu úmrtí, udělala byste mi radost. zatím velmi děkuji! Jana
Napsáno: 14. 03. 2014 [20:46]
alamamka
Alena Křivánková
Ano, inmann je podruh nebo také čeledín, čili námezdní zemědělský pracovník bez nemovitého majetku, který bydlel v nájmu u sedláka. Teď by právě mohlo mít význam to úmrtí, kdo ví, co že mu to vlastně bylo, třeba byl dlouhodobě nemocný a proto, ač prvorozený, nebyl na gruntě hospodářem, ale žil u bratra.
Ještě se na to podívám
Napsáno: 15. 03. 2014 [14:11]
alamamka
Alena Křivánková
Tak se dívám, že na vedlejší straně je 29. června 1907 úmrtí osmiměsíční Anny, dítěte Jana Ryšky ve stejném domě. Gedärmentzündung - zánět střev, střevní katar.
Napsáno: 15. 03. 2014 [16:05]
alamamka
Alena Křivánková
Tak já nevím, něco tam asi pořád čtu špatně a už se od toho neumím odpoutat. Na prvním řádku je zjevně "In Dungjauche" čili " v močůvce". Protože v druhém řádku se píše o (zděděné?) epilepsii, čekala bych to asi tak, že se utopil v močůvkové jímce při záchvatu epilepsie. Ale napsané přesně takhle to tam není. Nicméně by to vysvětlovalo, proč nebyl hospodářem a byl u bráchy jen jako čeledín, jestli bylo postižení epilepsií těžšího rázu.

[Tento článek byl 1 upravován, naposledy 15.03.2014 v 16:10]
Napsáno: 15. 03. 2014 [18:06]
ryska
Jana Ryšková
Tvůrce tématu

Paní Křivánková, Vy jste geniální!! Zrovna včera jsme s dcerou rozvíjely teorii, že ten mrtvý Franz byl určitě nějak postižený, že byl stále svobodný a jako čeledín u svého bratra - a ono ano! Ten grunt č.63 je bydliště mých předků už od poloviny 18.stol. a ten bratr toho mrtvého je můj pradědeček, tak jsem ráda, že se mi zase něco vysvětlilo. Jinak jsem se dobrala až k roku 1650, mám štěstí, že všichni předci seděli ve dvou sousedních vesnicích, v jednom panství a v jedné farnosti. A ta Anna, o které píšete, to byla sestra mé babičky, taky jsem rozluštila zánět střev, chudáci tam padali jeden po druhém. Pár let předtím na zánět střev další sourozenec...Paní Křivánková, pořád si ale lámu hlavu tou chorobou aposthema, jak jsme už o ní tady mluvili. Ano, je to něco jako hlíza, resp.absces (zejm. tuberkulózní), ale přemýšlím, že vzhledem k epidemiologickému výskytu v tom čase (podle matriky zemřelých), to musí být něco trochu jiného. Napadá mě záškrt, přesto, že se uvádí jinak, ale jeho bakterie byla poprvé pojmenována snad 1880, takže kolem toho roku ji mohli ohledávající pojmenovávat různě, myslím.
Tak ještě jednou Vám velmi děkuji, přeji hezký večer, Jana.

Pro přidávání příspěvků do fóra musíte být registrováni a přihlášeni. Je to nutné z důvodu ochrany proti nevyžádaným příspěvkům (erotické a nelegální odkazy - spamy). 

Děkujeme za pochopení.