Genea.cz » 

Fórum

Téma s žádnými novými reakcemi

Náhled do matriky

Autor Vzkaz
Napsáno: 08. 03. 2013 [14:33]
Fynder
Jan Novák
Tvůrce tématu
registrován od: 08.03.2013
Dobrý den,chtěl jsem se zeptat,jak je to s výkladem zákona o matrikách. Chci zahájit "pátrání",ale některé výklady mě odrazují.. Musím mít plnou moc osoby,které se to týká/a je po smrti../ nebo stačí doložit příbuzenský vztah? a musí být tento vztah přímý /ne například strýc otce/? Ještě bych se chtěl zeptat zda je matrikách u zápisu o úmrtí i datum narození nebo jiné údaje /mám z jedné strany totiž k dispozici jen dva přibližné roky úmrtí a jedno datum narození-1912/? Má někdo zkušenost s matrikou Rakovník? Díky za rady do začátkůicon_smile.gif

[Tento článek byl 1 upravován, naposledy 08.03.2013 v 14:35]
Napsáno: 08. 03. 2013 [14:56]
Nový
Lubomír Nový
registrován od: 30.04.2007
Nebál bych se toho:

před cca 1900 bez problému (Rakovník bude v SOA Praha)

1900-2013 většinou skutečně na matrikách, máte právo nahlížet na data rodičů a prarodičů (mějte sebou rodné listy, prokazující příbuznost), já se se svým RL a RL rodičů dostal bez problémů na praprarodiče (na to prý až tak nárok nemám). Poplatek 20 Kč/položka náhledu do "živé" matriky. S většinou matrik mám dobré zkušenosti, negativní jen s matrikou Mělník (stěžují si i jiní).

V rodokmenu nesmíte veřejně uvádět data žijících, pouze jméno a příjmení, u nežijících nesmíte zveřejňovat citlivé údaje (úmrtí sebevraždou nebo pohlavní chorobou, nebo satanské náboženství apod...)
Napsáno: 09. 03. 2013 [01:22]
Fynder
Jan Novák
Tvůrce tématu
registrován od: 08.03.2013
Děkuji za osvětlení situaceicon_smile.gif Takže v případě otcova strýce a tety jsem ve slepé uličce.. Lze použit alternativu v podobě třeba hřbitovní knihy,abych alespoň zjistil,kdy předci zemřeli? Díky za reakce.
Napsáno: 08. 06. 2013 [13:25]
KatkaB
Kateřina Burešová
registrován od: 08.06.2013
Se SOA Praha nemám žádný probém. Napsala jsem jim na e-mail, do kterých matrik chci nahlédnout (vybrat si je můžete na http://actapublica.eu/ ) a oni je připravili. Je ale lepší jim ještě tak 2 dny před Vaši návštěvou oznámit, kdy příjdete. Ani po mě nechtěli žádný RL ani plnou moc. Jen musíte vyplnit jakýsi formulář, že nebudete zveřejňovat bez jejich souhlasu data a tak icon_wink.gif
K.

Pro přidávání příspěvků do fóra musíte být registrováni a přihlášeni. Je to nutné z důvodu ochrany proti nevyžádaným příspěvkům (erotické a nelegální odkazy - spamy). 

Děkujeme za pochopení.